středa 15. června 2016

Jednoduchá jarní čepička - ks a řo



Zdravím šikulky, návod, který myslím zvládnou i začátečníci, stačí umět krátký sloupek (KS), řetízkové oko (řo), pevné oko (PO) a magický kroužek (MK) Přízi jsem použila Kateřinu, na obvod 50cm a hloubku 19cm stačilo jedno klubíčko, ale měla jsem větší háček, na vzor 4,5 a na lem 4. Vzor je pružný, takže proto jsem na lem použila menší háček, aby se čepka nevytahala a placku měřím klasicky podle vzorečku obvod hlavy : 3,14 = průměr placky. Doufám, že návod někoho potěší a inspiruje :)
Uděláme si magický kroužek a do něj 14 KS.


Ve druhé řadě střídáme KS a řo.


Ve třetí řadě budeme přidávat tzv. véčko = ks, řo, ks do každé druhé mezery. Takže začneme jedním řo, ks do mezery pod řetízkové oko z minulé řady, řo a do další mezery uděláme "véčko" a tak až do konce řady a končíme pevným okem do toho prvního řo.


Čtvrtá řada je bez přidávání, takže střídáme pouze ks a řo.


V dalších řadách postupujeme stejně, v lichých přidáváme "véčka".


V řadě třetí jsme véčko dělali do každé druhé mezery, tak v řadě páté budeme dělat véčko v každé třetí mezeře, pak v řadě sedmé v každé čtvrté mezeře atd. A v sudých řadách děláme řo a ks bez přidání. A přidáváme tak dlouho dokud nedosáhneme potřebného průměru placky, jakmile ho máme, nepřidáváme a háčkujeme jen do potřebné hloubky. Ale počítejte, že je třeba udělat cca 3cm lem, který čepičku zpevní.
Já jsem u lemu použila v podstatě to stejné co na celé čepici, jen s tím rozdílem, že tentokrát se ks nedělal pod řetízkové oko, ale do krátkého sloupku z minulé řady. Vzor se trošku změní a je pevnější, tomu pomůže i ten o půl čísla menší háček :)

1 komentář: