pátek 22. dubna 2016

Jarní čepička pro Ríšu :)




Tato čepička vznikla pro malého kloučka v kočárku, požadavek zněl: Něco frajerského, trochu děrovaného a barvy modrá, bílá a tyrkys. Takže co teď, že? No, klasika, improvizace. Ale povedlo se, čepička se líbila a to nejen mamince, takže na žádost jiných šikulek sem vložím takový stručnější postup. Ono není třeba se rozepisovat do detailů, jelikož na tom není vůbec nic těžkého :)
Materiál je 100% bavlna, háček č. 3.
Klasicky začínám kroužkem ze šesti řo a do něj 18DS. Ve vzoru se nám bude stále dokola opakovat řada DS a řada, kde se střídají dva ks a dvě řo.
Takže máme hotových 18DS a nyní budeme dělat dva ks (po jednom do dvou následujících oček) a dvě řo, opět do dvou oček dva ks a tak až do konce řady.
Bude následovat opět řada DS, do krátkých sloupků uděláme po jednom DS, do obloučku z řetízkových ok uděláme 3DS.
A následuje opět řada ks, takže do dvou oček po sobě uděláme jeden ks, dvě řo a nyní jedno očko vynecháme a zase dva ks za sebou.
V řadě z DS opakujeme jako tu minulou, do ks děláme jeden DS a pod řetízková očka 3DS.
Přidáváme tedy jak v řadách kde jsou ks, tak i v řadách, kde jsou jen DS. Placku si měříte průběžně klasicky metrem a podle vzorečku "obvod hlavy : 3,14 = průměr placky". Řetízková očka moc neutahujte, ať vám zbytečně čepici nestahují. Většinou se netvoří úplně rovná placka, ale to je v pořádku, lépe to pak na hlavě vypadá.
V další řadě z ks děláme zase dva ks za sebou a dvě řetízková oka, ale tentokrát vynecháme dvě očka a pak teprve uděláme další dva ks.
V řadě DS opět pod oblouček tři DS.
Placku musíte průběžně měřit, aby jste věděli, kolik cca ještě potřebujete přidat. Řady s ks teď už budeme dělat stále stejně, ale potřebujete-li větší obvod, tak budete stále dělat v řadách s DS ty tři DS do obloučku. Jestli dosáhnete potřebného průměru, děláte v řadách s DS pod oblouček pouze dva DS. Na to pozor, v opačném případě se vám bude čepice stále rozšiřovat.
Není na tom všem nic složitého, ani není třeba moc řešit počty :) A čepičku je dobré púro zpevnění ukončit cca třemi řadami ks.

Pokusila jsem se o kousek nákresu, jen pro příklad :)



Snad se Vám bude dařit, kdyby ne, ptejte se ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat