pátek 19. února 2016

Skřítková čepička made by Ája

Skřítková čepička made by Ája

Drahé šikulky, často a všude vidím dotazy, jak na skřítkovou čepičku, tak jsem se rozhodla, že Vám poskytnu ten můj návodík :)
Tudíž - příze jakákoliv, v mém případě šedá Favori (necelé klubíčko) a růžová myslím Lada Luxus, háček č.4.
Vše je jednodušší než se může zdát, jen je rozdíl v přidávání, přidává se ve dvou fázích, ve fázi, kdy děláte ten převislý cíp a pak přidávání na obvod hlavičky, mezi tím je taková dělící přidávací řada, aby to nebyl najednou takový skok. U celé čepice se vždy jedna řada přidává, druhá jen přeháčkuje bez přidávání.
Klasicky se začíná na 3řo jako náhradu sloupku a končí pevným okem do třetího řo. A já mám výslednou čepici na obvod 50cm a dlouhá je celá cca 50cm taky :) Délka a i obvod je na vás, pokud chcete delší, stačí déle přidávat v té cípové části :)



1. řada - do stahovacího oka 6DS.

2. řada - pouze přeháčkovat (6DS)

3. řada - zdvojíme každý druhý sloupek 4. řada - přeháčkujeme (9DS)

5. řada - zdvojíme každý třetí sloupek 6. řada - přeháčkujeme (12DS).

V dalších řadách pak zdvojujeme každý čtvrtý, pak pátý, dále šestý atd, jako když děláte normální čepku z DS, ale vždy se ta jedna řada přeháčkuje ;)

Takto pokračujeme do 22. řady s pravidelným přidáváním, kdy máme přeháčkováno 36DS, barvy si v průběhu měňte jak chcete.

23. řada - zde je ta dělící přidávácí řada, kde potřebujeme přidat víc, aby jsme se přiblížili k potřebnému obodu, ale nechceme to dělat skokově, takže zdvojíme každý šestý DS. 24. řada - přeháčkujeme 42DS.

25. řada - Zde tedy začneme přidávat na obvod a v dalších řadách už to zase půjde pravidelně, takže nyní zdvojíme každý třetí DS. 26. řada - přeháčkujeme 56DS.

27. řada - zdvojíme každý čtvrtý DS. 28. řada - přeháčkujeme 70DS V případě, že potřebujete větší obvod než já, pokračujete se zdvojením každého pátého v další řadě, pak opět přeháčkovat, v další zase šestého atd. Hlavně počítejte, že tato čepka je velice univerzální, na hloubku i na šířku dost pruží, ale to tedy platí pro akrylové příze typu těch co jsem použila, jasné, že když někdo použije bavlnu, bude to mnohem pevnější. Nicméně obvod čepce prostě měříte podél lemu metrem x dvěma :)

Hloubku čepky si zhruba změřte od té přelomové přidávací řady, kde jsme zdvojili každý šestý sloupek a počítejte i s pružným lemem. V mém případě střídání předního a zadního reliéfního DS a každá řada jinou barvou vám vytvoří takové cik cak vlnky :) Čím širší lem, tím lepší. Úplně poslední řadu dělám KS, aby se to celé trošku zpevnilo. No a dozdobit můžete jakkoliv, bambulí, střapcem, knoflíky, fantazii se meze nekladou :)
Hotovo, že to není těžké? :D Budu ráda, kdy se pochlubíte výtvory. Ještě poznámečka, pokud někdo potřebuje čepici třeba na miminko, tak samozřejmě přestane dřív přidávat, to je určitě jasné.


Žádné komentáře:

Okomentovat