neděle 17. ledna 2016

Klobouček made by Ája :)





Opět jeden z jednoduchých návodů pro všechny šikulky. Použitá příze je Catania Denim a tyrkysová Camila natural, spotřeba minimální, necelé klubko Catanie a kousek té Camily. Háček č. 3, háčkujeme volně a zbytečně neutahujeme. Ds = dlouhý sloupek, řo = řetízkové oko, PO = pevné oko, víc toho znát nemusíte :) Můj klobouček je na obvod 50cm, hloubku si zvolte sami, ale nedělám hlubší než 1cm pod ouško vzhledem k tomu, že krempa není zrovna moc kolmo k hlavě, tak aby dítko vidělo na cestu :D Je to vlastně spíš taková hučka :D Návod je snadný, zkušené nad ním možná mávnou rukou, že ho není třeba, ale budu ráda, když nějakou začátečnici potěší.




Uděláme si kroužek ze šesti řo a do něj střídavě 10DS a 10řo, vždy ds, řo, ds, řo... První Ds nahrazujeme klasicky třemi řo, takže začínáme vlastně na 4řo.


Pomocí pevného oka se přesuneme do mezery kterou tvoří řo mezi dvěma ds a uděláme 4řo (3řo jsou jako náhrada DS) a ds, do další mezery děláme vzor DS, řo, DS. Opakujeme do konce řady a řadu končíme po do třetího řo náhrady.


Opět se pomocí pevného oka přesuneme do mezery a uděláme 4řo a DS do véčka z min. řady. Následující véčko uděláme mezi dvě véčka minulé řady, tzn. vlastně do očka dlouhého sloupku mezi dvěma véčky. Další véčko zase klasicky do véčka a další do mezery, takže střídáme , že děláme vzor do véčka do mezer. Z minulé řady jsme měli véček 20, v této řadě jich budeme mít 30.


Následuje řada bez přidávání, takže děláme jen véčka do véček, tzn. do mezer tvořených řetízkovým okem mezi dvě DS.


Vždy se přesouváme pevným okem do mezery a začínáme 4řo a DS do véčka z min řady, další véčko bude až do dalšího véčka, ale třetí véčko bude opět do mezery mezi dvěma véčky, následují dvě véčka do véček a třetí zase do mezery. Tak stejně byste pokračovali v přidávání pokud budete potřebovat větší obvod, jen s tím rozdílem, že budou tři véčka do véček a čtvrté do mezery. A vždy mezi přidávacími řadami udělat jednu normální, jak já říkám přeháčkovanou řadu :)


Placku si měřte klasicky podle vzorečku obvod:3,14= průměr placky a odečítám 1cm, háčkuju volně, takže odečítám, plus bavlna má tendenci se trochu vytahovat, pokud
víte, že utahujete, dělejte si placku akorát. Jakmile máte potřebnou placku, už děláte řady všechny stejně jako jsme dělaly ty přeháčkovací. Na hloubku vzoru nezapomeňte počítat, že krempa bude mít cca 5cm šířku, tak ať nemáte moc hlubokou.


A je třeba trošku srovnat ten okraj, stále stejnou barvou, pokud na první řadu ks použijete už jinou barvu, bude to ve výsledku vypadat tak jako trošku nerovně, protože jeden ks se dělá pod řo. Takže do ds uděláte ks a pod řo jeden ks, mě jich vyšlo dohromady 90.


Dvě řady ks.


Začneme krempu, přidávám jen mírně, nechci kolmou krempu, ta bez výztuže hůř drží. Ks mám 90 a nikdy nezdvojuji častěji než přibližně každý desátý ks. Takže v tomto případě mi to krásně vyšlo, že přidám v devíti místech, prostě udělám místo jednoho ks dva do jednoho očka. V další řadě zdvojím každý jedenáctý a ve třetí řadě každý dvanáctý. Toto mě osobně stačí, víc nepřidávám a háčkuju jen řady kolem dokola. I se třemi přidávacími jich mám 8.


Zakončit můžete jako já třeba račími sloupky, nebo nechat jen tak, krátké sloupky. Krempu si můžete podle libosti udělat i hlubší a ohrnout ji třeba nahoru, barevným variacím se samozřejmě meze nekladou.


Hotový klobouček doladěný kytkou z organzy.


Tady ještě takový pokus o nákres přidávání :)

A máme hotovo ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat